A gyermekbarát illóolajok a klinikai kutatások előterébe kerültek és a legújabb eredmények alátámasztották a népi megfigyelések, tapasztalatok eredményességét.

Viszont nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a  gyermekeknél → nagyobb valószínűséggel fordulnak elő mellékhatások az illóolajokkal szemben, mint a felnőttekkel, ezért fontos tudni, hogyan kell biztonságosan használni őket.
Az illóolajok nagyon erős hatásúak, és kockázatosak lehetnek, ha nem megfelelően használják gyermekekre!
A legbiztonságosabb módszerek gyermekek kezelésénél:
– hidegen sajtolt növényi olajban kikeverve (oliva olajat ne használjon babák bőrén!)
– gyermekek számára készített krémben kikeverve
– levegőbe porlasztva diffúzorral
– aromavízhez (hidrolátumhoz, virágvízhez) keverve, és ezt a keveréket porlasztva juttatni a levegőbe
– idősebb, együttműködő gyermekeknél aromapálcára csöppentve szagolhatja a gyermek
Gyermekek számára készült biztonságos hígítási értékek:
3 hónap-24 hónap: 0,25%-0,5%
2-6 év: 1-2%
6-15 év: 1,5%-3%
15 év felett: 2,5%-5%
A fenti százalékos összetételeknél vegye figyelembe a gyermek állapotát/súlyát/ korát, és ne feledje a kevesebb több elvét!

Mielőtt olajat használna gyermeke bőrére, végezzen allergia tesztet!

Vigye fel egy kis bőrfelületre, és várjon 24 órát, hogy megnézze, van -e mellékhatás, mielőtt újra használja. (bőrpír fokozott érzékenység jele)
Forduljon szakértőhöz bizalommal, ha bármilyen kérdése van az olaj használatával vagy a gyermekénél alkalmazott hígítási arányokkal kapcsolatban!

Fürdővízhez ne adjon illóolajat, mert az olaj nem keveredik a vízzel és a tömény illóolaj cseppek irritálhatják a bőrt!

A 100%-os eredeti növényi illóolajok lenyelve mérgező, veszélyes hatásúak lehetnek, a szájnyálkahártyáját sebesíthetik, soha ne engedje, hogy gyermeke lenyelje! Véletlen balesetek esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz! Ha gyermekén bőrkiütés vagy bőrirritáció, fejfájás, hányás, köhögés, zihálás vagy légzési nehézség jelentkezik, hívja orvosát.
Szorongás: A levendula, a kamilla, a bazsalikom és a tömjén segíthet a szorongás enyhítésében. Az édes narancs segíthet a rossz kedélyállapot javításán.

Hányinger és fáradtság: A borsmenta (30 hónaposnál idősebb gyermekek számára), gyömbér és mandarin segíthet a hányinger tüneteinek enyhítésében.
Fejfájás: A borsmenta segíthet a fejfájásban a 30 hónaposnál idősebb gyermekeknél.
Rovarriasztó: A bazsalikomolajról ismert, hogy segít elriasztani a rovarokat. A Citronella rovarirtó, de kerülje a használatát 6 hónaposnál fiatalabb gyermekeknél.
Álmatlanság: A levendula illóolaja jó segítség! Betegség utáni lábadozás „nyűgös alvás” időszakában érdemes a római kamilla, vagy kék kamilla illóolajából készült balzsamot kipróbálni!
Kamaszok hangulatingadozását enyhíthetjük mandarin illóolajos masszázs olaj használatával.
5-6 éves kortól gőzölni is lehet közösen a gyermekünkkel. A kamillatea forrázatához adott egy csepp Eucalyptus radiata -val és egy csepp Thymus vulgaris ct. linalol kombinációja pár belégzés után enyhíti a bedugult orr tünetét.