Leírás
Málna magolaj (Rubus idaeus )
A málna magolajat szeborrheás és aknés bőrápolására alkalmas kozmetikumaiban használják, mivel szabályozza a lipidszintézist, ami megakadályozza a pattanások kialakulását.
Magas linolsav tartalmának köszönhetően alkalmazása jobb epidermisz permeabilitást eredményez, és így a mély szöveti sejteket ápolja,
így a terápiás és fiatalító anyagok tökéletes hordozója.
A málnamagolaj mérsékelt UVB és UVA védő tulajdonságokkal rendelkezik, így a fényvédő kozmetikumok értékes összetevője.
Jellemzők:
Aktív komponensek: telítetlen és telített zsírsavak: linolsav, alfa-linolén, olajsav, palmitin, sztearinsav; E-vitamin; A vitamin.
Használható:
hidratáló és nyugtató kozmetikumok nagyon száraz, repedezett, érzékeny, atópiás és hámló bőrre; gyógyító kozmetikumok szeborrheás és aknés arcbőrre, hajkondicionálók, kézkrémek, ajakrúzsok, étrend-kiegészítők.
A málnamagolaj magas esszenciális zsírsav-tartalommal (EFA) rendelkezik.
Kémiai összetétel [wt. %]
esszenciális zsírsavak (EFA):
linolsav (omega-6 savcsalád) 25-55
alfa-linolénsav (omega-3 savcsalád) 10-40
egyszeresen telítetlen savak:
olajsav 4-12
telített savak:
palmitinsav 1-5
sztearinsav 0,5-3
Belsőleges fogyasztás
Az alkoholmentes zsírmájbetegség (NAFLD) az egyik legsúlyosabb májat érintő közegészségügyi probléma. A málnának az elhízásra és a kapcsolódó anyagcsere-rendellenességekre gyakorolt jótékony hatása miatt alkalmas ezt az állapotot javítani!
A málna magolaj fogyasztása javítja a vérzsír értékeket, növeli a májenzimek aktivitását, csökkenti az inzulinrezisztenciát.
Szívinfarktus után a speciális étrendbe beilleszthető, magas ALA tartalma miatt kifejezetten jó alternatívája a hagyományos zsiradékoknak.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34819792/